מאת הרב אליעזר שמחה ווייס
הפסוק (דברים ו,יח) ‘כי תעשה הטוב והישר בעיני ה’ אלקיך’, מפרש רש”י: הטוב בעיני שמים, והישר בעיני אדם. רש”י מלמד אותנו מסר עמוק מאוד: אנחנו לא תמיד יודעים מה טוב. אנחנו צריכים להשאיר את זה לקב”ה. התפקיד שלנו בתור בני אדם הוא לעשות את מה שישר.
בכל מצב בחיים יכולים להיות מספר גישות, מה טוב לעשות. הרבה פעמים אנו עושים מה שאנו באמת מאמינים שהוא הדבר הטוב, לעשות אבל ישנם אחרים חושבים אחרת, ואנחנו נשארים בשלנו שהדרך שלנו היא הכי טובה. לפעמים, בדיעבד אחרי זמן נודע שהדרך שלנו לא היתה טובה. הטוב בעינינו הוא תמיד סובייקטיבי ואין לנו יכולת באמת לדעת שמה שאנחנו עושים הוא טוב.
החתם סופר הסביר את הפסוק (קהלת ז,כ) ‘אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא’, בדרך מקורית: גם כאשר צדיק עושה טוב, תמיד יהיה מישהו שיחשוב שהוא חוטא. לכן גם שאנו בטוחים שאנו עושים את הטוב, זה לאו דווקא טוב.
לכן רש”י אומר ש”תעשה טוב” זה רק בעיני שמים. רק הקדוש ברוך הוא יודע מה באמת טוב.
“ישר” זה בעיני אדם. אדם בהחלט חייב לעשות מה שהוא חושב שזה טוב ולקוות שזה באמת טוב. אדם חייב לעשות מה שישר, ולקוות שזה יהיה טוב בעיני ה’.
ראוי לעיין בהקדמה לפירושו של הנצי”ב מוולוז’ין (ר’ נפתלי צבי יהודה ברלין, ליטא, המאה הי”ט), “העמק דבר” לחמישה חומשי תורה. הנצי”ב מסביר שספר בראשית קרוי בפי חכמינו ז”ל “ספר הישר”, על פי דברי התלמוד הבבלי: “זה ספר אברהם יצחק ויעקב, שנקראו ישרים” (עבודה זרה כה ע”א). בהקדמתו לספר בראשית, הנצי”ב אומר כי השבח “ישר” הוא נאמר להצדיק דין הקב”ה בחורבן בית שני שהיה דור עקש ופתלתול… שהיו צדיקים וחסידים ובעלי תורה, אך לא היו ישרים בהליכות עולמים… שהקב”ה ישר הוא, ואינו סובל צדיקים כאלו, אלא באופן שהולכים בדרך הישר גם בהליכות עולם, ולא בעקמימות, אף על גב שהוא לשם שמים… וזה היה שבח האבות, שמלבד שהיו צדיקים וחסידים ואוהבי ה’… עוד היו ישרים”.
לעיתים אנחנו נדרשים לעשות ויתורים ולא לעשות את “הטוב” בעינינו. זהו ניסיון קשה אבל אנחנו צריכים לזכור שאת ‘הטוב’ האמיתי רק ה’ יודע ולנו די בהתנהגות של יושר.
באמת קשה להבין דברים אלה של הנצי”ב כי יש צדיקים שהולכים “בעקמימויות” אבל אולי אפשר להבין כאשר מסתכלים על מה שקורה היום בארץ ישראל שמנהיגים הדתיים צריכים להתמודד עם כל מיני נושאים כמו חוק הלאום חוק הגיור חוק הגיוס ועושים דילים ומצביעים לדברים שאינם רוצים, כדי להשיג מה שהם כן רוצים וחושבים שהיא לטובה, היא דרך עקמומית ולא ישר! מצד שני אפשר להגדיר את הפוליטיקה הזאת בתור: ‘בתחבולות תעשה מלחמה’. כדי לחזק את עיקרי היהדות אין ברירה אלא להשתמש בתחבולות שונות ומשונות…
אבל הנצי”ב מזהיר אותנו שגם אם נוהגים כך בזמן ההכרח, זו דרך בעייתית ומסוכנת, כי בקלות אפשר להשתמש בדרך זו גם ללא צורך. צריך לזכור תמיד: להיות ישרים מעל ומעבר לכל זו דרישת ה’ מאיתנו!